Aktualności
kropki
Akademia zdrowego gotowania.
autor: Chata Eko Skrzata, data publikacji: Piątek, 06 kwietnia 2018 r.
"AKADEMIA ZDROWEGO GOTOWANIA"
zdjęcia w GALERII
2020

listopad- placki z jabłkiem 
 
 
pażdziernik- koktajl owocowo - warzywny
 
 
 
2019
grudzien -  placki ziemniaczane
pażdziernik - ciasto marchewkowe
listopad -  zupa dyniowa
wrzesień - świeżo wyciskany sok marchewkowo-jabłkowy
czerwiec - truskawkowy mus, sałatka truskawkowa
kwiecień - galaretka na bazie sku z owocami
 
 
marzec - sałatka owocowa z galaretką.
2018
pażdziernik - 16 pażdzirnika Dzien chleba, dzieci zapoznały się z procesem wypieku pieczywa. Wspólnymi siłami zagniotły ciasto, upiekliśmy chleb i bułeczki, które dzieci zjadły ze smakiem.
 
kwiecień- sałatka jarzynowa w nawiązaniu do iwrsza "Na straganie" Jana Brzechwy
marzec - mufiny czekoladowe podczas dnia Cukiernika
 
luty - naleśniki w kształcie serduszek w dniu świętego Walentego
styczeń- ciasto drożdzowe z jabłkiem i śliwkami z przepisu cioci Beaty.


 
2017

w listopadzie - podczas tygodnia pluszowego Misia, zrobiliśmy pierniczki miodowe - zdjęcia w galerii
w wrześniu i pażdzierniku - ogarneło  nas szaleństwo dyniowe. Były placuszki z dyni, zupa dyniowa.
w czerwcu - truskawkowe szaleństwo (koktajle, musy, sałatki owocowe)
w maju - galeretka owocowa na bazie naturalnych owoców.
w kwietniu  dzieci przygotowały babeczki podczas zajęć z cukiernikiem.

Babeczki z nadzieniem wiśniowym
według przepisu cioci Anity.

Składniki na 12 sztuk:3/4 szkl cukru 1/2 laski wanilli 1 i 1/4 szkl mąki tortowej 125 g miękkiego masła  2 jajka 1/2 szkl mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  wiśnie przekrojone na pół- do wypełnienia

 
 
w marcu dzień pizzy
pizza z mąki kukurydzianej i żytniej
mąka żytnia - 2 szklanki mąkakukurydziana- 1/2 szklanki + 1 łyżka do podsypania oliwa- 1/4 szklanki woda - 1 i 1/4 szklanki, lekko ciepła drożdze instant - 3 łyżeczki cukier - 1 łyżeczka  
w lutym
nalesniki z mąki orkiszowej przekładane dzemem domowej roboty
w styczniu 
pierniczki na dzień Babci
Składniki:
1/4 szklanki miodu 80 g masła  1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru 1 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)


 
2016
w grudniu
ciasteczka owsiane
25 dag płatków owsianych (2,5 szklanki)
1/2 szklanki miodu
10 dag masła
2 jajka
 bakalie (orzechy, rodzynki,
migdały, smażoną skórkę pomarańczową,
pokrojone śliwki) 

 
 
 
 
 W listopadzie
zupa dyniowa
 dynia  łyżka masła 1 cebula, drobno posiekana 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostke
w pażdzierniku  
Placuszki z dyni
ok. 400 – 500 gr miąższu z dyni (czyli połówka niedużej dyni pozbawiona skóry i pestek)
2/3 szklanki mąki pszenne
dwa jajka
przyprawy: imbir, sól, pieprz
dwie łyżki oliwy z oliwek
olej do smażenia
we wrześniu  
ciasto biszkoptowe z jabłkami z przepisu cioci Anitki.
 
w maju i czerwcu
- truskawkowy zawrót głowy
- Sporządziliśmy koktail truskawkowy na bazie jogurtu naturalnego, 
- zrobiliśmy sałatkę owocową / truskawki, banany, kiwi, pomarańcze, jabłka i doprawiliśmy jogurtem    naturalnym,
- przygotowaliśmy galaretkę z truskawkami,
- ugotowaliśmy kompot truskawkowy,
- zjedliśmy mnóstwo kilogramów truskawek :)
 
W kwietniu 
Pasta z zielonej soczewicy:
Składniki:
zielona soczewica,
jajko,
oliwa z oliwek,
szczypiorek,
szczypta soli.


Naleśniczki dla wszystkich:
Składniki:
mąka kukurydziana i pszenna,
woda gazowana,
szczypta soli,
szczypta cukru.


W marcu 
Pasta z czerwonej soczewicy:
Składniki
czerwona soczewica,
suszone pomidory,
cebulka,
oliwa z liwek,
pestki dyni,
zioła.

 
 
W lutym
wyczarowaliśmy naleśniki z mąki kukurydzianej.
Składniki
1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
1,5 szklanki mleka,
2 jajaszczy,pta soli

Farsz
świeży banan
prawdziwe powidła
świeża mięta

 
 
W styczniu
ugotawaliśmy zupę szpinakową, oraz zajadaliśmy się pastami warzywnymi z przepisu cioci Eleny.
Poniżej zamieszczamy przepis na pastę z fasolą.
Składniki:
-300g suchej białej fasoli
-4 łyżki oliwy
-4 łyżki wody
-3 ząbki czosnku
-2 łyżeczki majeranku
-1 łyżeczka kminku
-1 łyżeczka papryki słodkiej
-sól

Przygotowanie:
Fasolę moczyć przez noc. Ugotować do miękkości, można rozgotować. Fasolę z oliwą i przyprawami miksujemy blenderem, dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy solą do smaku. Jeśli pasta jest za gęsta można dodać więcej wody/oliwy.

 
2015

W grudniu zajadaliśmy się zupami - kremami według przepisu cioci Eleny.
W takiej zupie można przemycić każde warzywo, nawet takie na które nie spojrzałby najwiekszy niejadek. Każde dziecko dostaje deseczkę, nóż i ugotowane warzywo. Wszystko zostaje pokrojone, podziabane, połamane z czego połowa od razu ląduje w brzuszku. Następnie wszystko wrzucamy do garnka dolewamy wody, dorzucamy kilka przypraw takich jak: bazylia, pietruszka, koperek. Chwilę gotujemy, następnie miksujemy i podajemy np. z pieczywkiem lub z groszkiem [tysiowym.
Polecamy na zimowe, chłodne dni.
 
 
W listopadzie
dzieciaczki z okazji tygodnia Pluszowego Misia przyrządziły ciasteczka owsiane z miodem
Ciasteczka owsiane z miodem - ok. 20 sztuk
Składniki:
- 250 g płatków owsianych górskich
- 1-2 jajek
- 3 łyżki miodu
- łyżka masła

Sposób wykonania:

Płatki owsiane wsypać na rozgrzaną patelnię i przyrumienić na złotawy kolor. Gdy przestygną wsypać do miski i dodać masło, miód i jajka, całość wymieszać. Układać i formować łyżką na blasze wyłożonej papierem do smarowania i piec przez ok. 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po wyciągnięciu z piekarnika poczekać aż całkowicie ostygną, smacznego ;)

W pażdzierniku motywem przewodnim była dynia. Wspólnie z dzieciakami robiliśmy sałatkę dyniową, placki z dyni, oraz zupę dyniową.
We wrześniu motywem przewodnim było jabłuszko. Dzieci miały okazję do spróbowania tego owocu pod różnymi postaciami. Jedliśmy zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem, jabłko na słodko z jogurtem naturalnym, sałatkę owocową, oraz piliśmy sok jabłkowy.

W czerwcu podczas tygodnia z truskawkami jedliśmy: naleśniki z truskawkami, biszkopt z truskawkami, makaron z sosem truskawkowym, galaretkę z truskawkami i piliśmy koktajl truskawkowy.

W maju dzieciaczki wyczarowały galaretkę z owocami.

W kwietniu dzieciaki zrobiły pyszny makaron z warzywami i sosem pomidorowym.
Maluchy same pokroiły wszystkie warzywa oraz pomidory. Ciocie ugotowały makaron i zmiksowały warzywa.
Wszystkim dzieciom smakowało,
a dokładek było mało.
Składniki:
makaron orkiszowy
puszka pomidorów
ugotowane warzywa: seler, pietruszka, marchewka, por, cukinia.

W marcu placówkę odwiedził Kucharz i wspólnie z dzieciakami zrobił naleśniki z mąki razowej.
Przpis na naleśniki z mąki razowej
Składniki:
0,5 litra mleka
1 szklanka przegotowanej wody
ok. 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
jajko
szczypta soli
odrobina oleju do smażenia

W lutym podczas zajęć z cyklu "Akademia zdrowego gotowania" dzieciaki zrobiły sałatkę owocową.
kropki
zapraszamy